Traningsinfo van puppy tot gevorderden

Trainingsinfo is een pagina waar we per soort training binnen HV De Burght alle informatie verzameld hebben die voor u van belang kan zijn.

Algemene informatie

Afhankelijk van de aanwezige honden en geleiders zal elke trainingsdag na de verschillende groepslessen en gevorderden het pakwerk plaatsvinden
Trainingen gaan in principe altijd door, ondanks het weer, feestdagen, etc.

Wij werken in twee fasen:

Wanneer je bij ons begint krijg je 10 lessen voor € 100,–

Je krijgt je eigen knipkaart voor de lessen, en deze blijft 4 maanden geldig vanaf de dag van inschrijving
Hierna kun je een lidmaatschap aangaan waarbij je maandelijks  € 22,50 ( € 35,00 voor twee honden) betaalt.
Neem contact op met onze trainers voor meer informatie. Doe dit via de mail (zie contactpagina)

Vraag te plekke gerust aan Peter, Wilma, Petro of een van de andere leden waar bepaald materialen het beste te verkrijgen zijn.
– hondenkoekjes of rookworst om de hond te belonen
– een balletje om te belonen
– hondenpoepzakjes
– stevig schoeisel (zonder hakken)
– een jas die kort is en goed aansluit aan het lichaam
– liefst een lange broek.
– een goed humeur en geen stress

Tips:

  1. Een heuptasje is ideaal tijdens het werken met de hond. Je kan je speeltje erin opbergen en je beloning zit mooi klaar zonder dat je in je zak moet gaan rammelen. Dit kost tijd zodat je de kans hebt, omdat je hond langer moet wachten, dat hij beloond wordt voor het verkeerde gedrag.
  2. Neem contact op voor meer informatie. Doe dit via het contactformulier (zie contactpagina)
  3. Vraag te plekke gerust aan Peter, Petro of een van de andere leden waar bepaald materialen het beste te verkrijgen zijn.

Trainingsinfo Puppycursus / Beginnerscursus

De Puppycursus / Beginnerscursus is op woensdag- en zaterdagavond vanaf 19:00 UUR.

Wanneer mag je beginnen met de Puppycursus / Beginnerscursus?

Wanneer je pup de leeftijd van 12 weken heeft bereikt en je pup is ingeënt (standaardinenting en inenting tegen kennelhoest). Let wel, uw pup van 12 weken zal geen volledige les aankunnen (bestaat uit 2 helften), maar de tijd dat het wel kan meetrainen is op die leeftijd van onschatbare waarde. Ook de oudere honden zijn toegelaten, ook deze honden moeten ingeënt zijn (standaardinenting en inenting tegen kennelhoest).

Deze weken zijn van essentieel belang voor de opvoeding van de hond, al de dingen waar hij nu mee in contact komt, denk maar aan katten, auto’s, geluiden, paraplu, kortom alle dingen in het dagelijkse leven zal hij in deze periode in zich opnemen en nooit meer vergeten. De socialisatie van uw hond is van het allergrootste belang om later geen angsten te hebben. In deze fase leren de pups wat hondentaal is. Ze leren wat de andere wil zeggen door de stand van de oren, staart, lichaamshouding, en doen dit dan ook na. Dit leren ze in spelletjes met elkaar, daarom is het goed de pup in contact te brengen met vreemde honden van verschillende rassen en leeftijden. Daar ze op dit moment de hondentaal leren, leren ze ook veel van de mens. Via spelletjes krijgen ze aandacht voor de mens. Door te strelen en de pup toe te spreken krijgt de pup vertrouwen in de mens en in vreemde mensen. Bij het niet genoeg in contact komen met vreemde honden en mensen, blijft de hond in zijn verder leven steeds wantrouwig tegenover vreemde mensen en honden daar hij hun taal niet begrijpt. Dit wantrouwen kan leiden tot afwijkend gedrag en zelfs agressie tegenover vreemden (zie ook Tips & Zelfstudie).

Tijdens de leeftijd van 12 tot 16 weken krijgt de pup een plaats in de roedel, dus het gezin. In een gezin kan een jonge brutale reu van een groot ras gaan proberen om het leiderschap van de mens over te nemen door te snauwen, grommen of te bijten naar huisgenoten. Dit mag absoluut niet getolereerd worden en moet van het begin af met een zachte, doch beslissende hand de kop worden ingedrukt. Natuurlijk zijn niet alleen reuen en grote rassen die dit proberen, ook teven en kleinere rassen zullen pogingen ondernemen om hoger op de sociale rangorde ladder te komen, hiervoor gelden dezelfde maatregelen. Doet men het niet van jongs af aan dan zit men later met een hond die de mens de baas is geworden. Deze gevoelige periodes zijn van groot belang voor het verdere leven van de hond.
Wat heb je nodig:
– we lopen met een riem van 2 meter
– wij adviseren een vaste leren halsbandje

LESINHOUD:

Hier creëren we een sterke band tussen de geleider en de hond. Er wordt vaak eens gespeeld en we doen korte aandachtsoefeningen. Alle oefeningen worden aangeleerd door middel van het belonen van de hond met snoepjes en met het speeltje.

1 Attentie: Eerst en vooral wordt geleerd dat je pup aandacht moet hebben voor jou.

2 Zit oefening: Leert je hond te zitten, dit kan naast je, voor je, om het even waar.

3 Af oefening: De hond moet op bevel gaan liggen.

4 Volg oefening: In deze oefening wordt geleerd dat de hond jou volgt (je begint met verplaatsen van je
linker been), bijvoorbeeld bij het verlaten van je woning of bij het oversteken van een weg.

5 Blijf oefening: In deze oefening wordt geleerd dat de hond blijft liggen of zitten terwijl jij jezelf op een kleine afstand van de hond verwijdert (je begint met verplaatsen van je rechter been).

6 Socialisatie- en gewenningsoefening: Tijdens de les wordt de pup geconfronteerd met externe prikkels zoals andere honden in de nabijheid, scannen met chip apparaat en het horen van harde geluiden, schoten en sirenes. Hier wordt geleerd dat de hond ook tijdens verschillende situaties rustig en onder controle moet blijven.

7 Verzorgingshandelingen: Tandjes tonen, oren betasten, pootjes betasten. Dit wordt aangeleerd om een bezoek bij de dierenarts vlot te laten verlopen en het zorgt ervoor dat de pup/hond rustig blijft wanneer er een bepaalde vorm van medicatie moet worden toegediend. Wilt u meer trainingsinfo neem dan gerust contact met ons op.

Trainingsinfo vervolgcursus

De Vervolgcursus is op woensdag- en zaterdag vanaf 19:00 UUR en op zondag vanaf 10:00 UUR

Wat heb je nodig:
– we lopen met een riem van 2 meter
– een slipketting (strop)
– wij adviseren een leren riem, roestvrij staal slipketting met grote schakels
– een ijzeren ketting van 1m10 om de hond buiten aan een paaltje af te leggen, mits de hond niet binnen in een bench zit
– een brede leren halsband zodat de hond zich niet kan bezeren als hij aan een paaltje af ligt
– lange lijn 10m naar keuze om oefeningen op afstand te kunnen uitvoeren

LESINHOUD:

Je verwacht van je hond natuurlijk dat hij zich in alle omstandigheden rustig en beschaafd gedraagt. Hij mag op straat kinderen of volwassenen niet agressief tegemoet rennen of blaffend achterna hollen. Hij moet zich ook rustig gedragen in het bijzijn van andere honden, groot of klein. Dit is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Daarom is het dus absoluut nodig de hond van jongs af aan alle mogelijke situaties te laten wennen.

Door het feit dat er in groepsverband geoefend wordt krijgt je hond tijdens elke les, maar ook voor en na de lesuren, uitvoerig de gelegenheid met andere mensen en met andere honden van allerhande rassen in contact te komen. Is je hond bijzonder dominant of zelfs enigszins agressief, dan zal de instructeur tijdens de lesuren oefeningen voorzien die het nauwe contact tussen de honden uitlokken, zodat je regelmatig de gelegenheid krijgt je hond te berispen of te verbeteren. Dit gebeurt uiteraard op een zeer voorzichtige en geleidelijke manier. Je hond moet met vreemden zonder overdreven vriendelijkheid, maar ook zonder agressiviteit kunnen omgaan.

1 Volg oefening: In deze oefening wordt geleerd dat de hond jou volgt (je begint met verplaatsen van je linker been), bv bij het verlaten van je woning of bij het oversteken van een weg. Niets is minder prettig als te wandelen met een hond die je in alle richtingen sleurt. Je moet je hond dus aanleren, dat hij in alle omstandigheden, richting- of snelheidsveranderingen, zijn geleider moet volgen en niet omgekeerd. Het hoofd van de hond moet hierbij steeds ter hoogte van je linker knie blijven. De lijn mag niet gespannen zijn. De hond mag zich nooit meer als een halve meter van je been verwijderen.

2 Volg zonder lijn: Zelfde bedoeling als vorige oefening. De hond en de geleider hebben nu meer bewegingsvrijheid, maar de hond blijft desondanks steeds onder controle en moet elke beweging van zijn geleider volgen.

3 Zit oefening: Wanneer je tijdens het volgen blijft staan, is het nuttig dat de hond rustig naast je gaat zitten en op het volgende bevel wacht. De hond plaatst zich, in zithouding, naast je linkerbeen en evenwijdig met je linkervoet. Dit zowel mét als zónder commando.

4 Af oefening: De hond moet op bevel gaan liggen, hetzij naast je, hetzij op een door jou aangeduide plaats.

5 Blijf oefening: In deze oefening wordt geleerd dat de hond blijft liggen of zitten terwijl je je zelf op een kleine afstand van de hond verwijdert (je begint met verplaatsen van je rechter been).

6 Staan oefening: Het kan soms nuttig zijn je hond te bevelen op een bepaalde plaats te blijven staan, bijvoorbeeld indien er modder of vuil op de grond ligt, wil je meestal niet dat je hond hierin gaat zitten of liggen. De hond moet op de aangeduide plaats blijven staan, zelfs wanneer je weggaat. Wilt u meer trainingsinfo neem dan gerust contact met ons op.

Trainingsinfo Gevorderden cursus

De Gevorderden trainen doorgaans op eigen initiatief, ook op woensdag- en zaterdag vanaf 19:00 UUR en op zondag vanaf 10:00 UUR

Wat heb je nodig:
– we lopen met een riem van 2meter
– een slipketting (strop)
– wij adviseren een leren riem, roestvrij staal slipketting met grote schakels
– een ijzeren ketting van 1m10 om de hond buiten aan een paaltje af te leggen, mits de hond niet binnen in een bench zit
– een brede leren halsband zodat de hond zich niet kan bezeren als hij aan een paaltje af ligt
– lange lijn 10m naar keuze om oefeningen op afstand te kunnen uitvoeren

Als je wilt speuren;
– een tuig of budger, van leer of ander materiaal
– apporteer blok van hout NR 1 (650 gr) voor IPO 1
– apporteer blok van hout NR 2 (1000 gr) voor IPO 2
– apporteer blok van hout NR 3 (2000 gr) voor IPO 3

Wilt u meer trainingsinfo neem dan gerust contact met ons op.

Trainingsinfo VZH / IPO Training / Examen

Bij de training Verkeerszekere Hond/Begeleidingshond leert de hond zich sociaal en gehoorzaam te gedragen op straat. De opleiding wordt afgenomen door keurmeesters opgeleid door de Commissie Werkhonden van de Raad van Beheer en volgens het examenreglement van deze Commissie. Het halen van het diploma VZH is de bekroning van een opleiding gehoorzaamheid voor alle rassen. Voor de FCI-werkhondenrassen is het VZH-diploma de toelatingseis om aan de gespecialiseerde werkhondentrainingen als IPO en Speurhond te kunnen beginnen. Het programma VZH bestaat uit gehoorzaamheidsoefeningen op het veld en een praktijkgedeelte. De gehoorzaamheidsoefeningen:

– aan de lijn en los volgen
– zitten tijdens los volgen
– afliggen
– komen op bevel
– afliggen met afleiding

Het praktijkgedeelte omvat een aantal oefeningen uitgevoerd op de openbare weg in matig drukke situaties. Hierbij worden gehoorzaamheid en gedrag getest in gebruikelijke situaties in het verkeer en in moeilijkere en in onaangename situaties. Verder wordt gekeken naar de reactie van de hond ten opzichte van andere honden en op het voor korte tijd alleen gelaten worden. Wilt u meer trainingsinfo neem dan gerust contact met ons op.

Hieronder een afbeelding van het patroon dat voor de gehoorzaamheidsoefening gelopen moet worden:

trainingsinfo, route examen , maastricht , borgharen, Hv de burght